Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Produkter
  • Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

Takfönster

I takt med att arkitekturen på husen blir mer och mer utmanande ställs högre krav på material. Stora ljusinsläpp är attraktivt för många fastighetsinnehavare och i fler och fler fall så är det inte enbart vertikala partier som skall tillgodose ljusinsläpp. Nedan följer kort information om olika typer av takfönster.

Takfönster blir mer och mer populärt. Då ingrepp i tak görs så ställs krav på ny typ av hållfasthet för de nya elementen. Exempel på parameterar som tillkommer är snölast och ökat krav på värmegenomgångskoefficient då takfönster är mer utsatta för direkt solinstrålning än vertikala fönster.

TAKFÖNSTER "PIVÅ"

Ett vanligt takfönster är pivåfönstret. Det är fäst i sidorna till din karm och öppnas och stängs genom att fönstret roterar runt detta fäste och är i många fall öppningsbart i 180 grader.

TAKKUPA/TAKKUPOL

Av namnet framgår att detta är en glaskupol som är välvd till formen. Det finns dock även som "pyramidformad". Dessa passar bäst på plana ytor, men går även på ytor med mycket liten lutning just för att belastningen inte ska bli för ojämn. Denna typ av fönster släpper inte in lika mycket ljus som andra takfönster. En takkupol kan vara fast eller öppningsbar och det finns flera olika modeller.

ÖVERHÄNGT TAKFÖNSTER (TOPPHÄNGT)

Denna typ hänger i överkant och öppnas således utåt med överkanten fäst i karmen. Passar bra på tak med mindre taklutning.

KOMBINERAT TAKFÖNSTER

Detta är en vanlig modell eftersom det kombinerar fördelarna med både pivå och överhängt/topphängt.

Titta gärna igenom CHECKLISTAN som finns i den allmänna texten om fönster. I checklistan finns tips på vad du ska ha med dig, hur du bör agera, vad du ska tänka på och hur du kan förbereda dig för att projektet ska bli lyckat. Anpassa checklistan efter ditt projekts förutsättningar, lycka till!