TIPS VID BYTE AV YTTERDÖRR
Att ytterdörren har en såväl estetisk som praktiskt viktig funktion är knappast någon hemlighet. Därför kan ett dörrbyte ha förvånansvärt stor effekt. Vi har tagit en titt på hur du monterar en ytterdörr för bästa och enklaste möjliga resultat.
Förberedelser
Energieffektivitet
En dörrs energieffektivitet är i grund och botten en indikation på hur väl isolerad den är. Detta har historiskt sett benämnts som K-värde, men anges numera utifrån det mer moderna U-värdet. Värt att tänka på är att det inte nödvändigtvis är en bra idé att välja en väldigt effektiv dörr om resten av byggnaden inte lever upp till samma standard. Titta därför först på huruvida väggar och fönster också är energiklassade. Ett lägre U-värde innebär högre energieffektivitet. Utöver eventuella märkningar så är montering och hur väl dörren sluter tätt minst lika avgörande.
Inbrotts- och brandskydd
Sverige har en internationellt sett unik lång tradition av säkerhetsklassade lås och dörrar. Därför är utbudet av kvalitativa säkerhetsdörrar väldigt stort. Inte minst om du väljer en Swedoor ytterdörr. Vilken säkerhetsnivå du behöver är däremot knappast satt i sten. Huruvida det är värt att betala extra för en särskilt klassad dörr är däremot på många sätt ett personligt ställningstagande. Däremot kan det finnas en del försäkringsmässiga fördelar med att välja en dörr som är särskilt certifierad avseende brand- och inbrottsskydd. Särskilt då det ofta leder till lägre försäkringspremie.
Dörrens hängning
Huruvida du behöver en vänster- eller högerhängd dörr beror på hur de befintliga gångjärnen är monterade. Om gångjärnen sitter på vänster sida i den riktning som dörren öppnas innebär det att du behöver välja en dörr med vänsterhängning. Det är så klart möjligt att byta plats på gångjärnen, men ofta leder det till avsevärt mycket mer ingripande åtgärder än ett förhållandevis enkelt dörrbyte.